Kako riješiti problem male kupaonice

Ako uređujete stan – po prvi puta ili preuređujete – i imate malu kupaonicu, a htjeli biste postići da djeluje veće i prostranije – donosimo vam nekoliko savjeta/trikova kako to jednostavno možete napraviti.

mala kupaona3

Vertikalne linije dodaju visinu prostoriji tako što odvlače pogled prema stropu. Zidne pločice koje su izdužene prema stropu mogu doprinijeti tome da mala kupaonica djeluje veće. Također, i dodavanje vertikalnih linija na zidove, i korištenje tapeta s vertikalnim uzorkom postići će isti efekt. Još jedan način za odvlačenje pažnje prema stropu, te time postizanje dojma visine je da se postavi rub na vrhu zida paralelan sa stropom – možda u obliku pločica s uzorkom ili sl.

Dodavanje ogledala u prostoriju je stari isprobani trik kojim se postiže dojam prostranosti, i to u visinu, širinu i dubinu. Nema razloga da pretjerujete s brojem ogledala koja ćete postaviti u kupaonicu, jedno ili dva ogledala postavljena na pametno odabranu poziciju bit će sasvim dovoljna. Uz pomoć ogledala postići ćete i bolju distribuciju svjetla po prostoriji.

mala kupaona1

Prozirni zastori za tuš kabinu/kadu za razliku od zastora u boji ili s uzorkom bolje će se uklopiti u malu kupaonicu jer neće činiti barijeru i prostor će zbog toga djelovati kompaktniji i veći.

Iskoristite što više možete prirodne izvore svjetla.  Ako imate mogućnost postavite prozor na stropu, posebice ako kupaonica nije orijentirana prema jugu. Postavljanje svjetala na zidove kupaonice također će doprinijeti dojmu veličine,  a i riješit će problem tamnih rubova.

Što se tiče boja koja bi trebalo koristiti za postizanje prostranosti ključno pravilo je – što jednostavnije. Ako imate tapete, nemojte koristiti prebogat uzorak jer će činiti prostoriju manjom i zakrčenijom. Najbolje rješenje su svijetle boje za zidove, podove i ostale elemente u kupaonici. Preporučaju se pastelne ili neutralne boje te dakako, bijela.

mala kupaona2

Ako na zidovima imate pločice, imajte na umu da veće pločice stvaraju osjećaj prostornosti. Podovima se također može postići da se kupaonica čini prostranijom i to tako da što veća površina poda bude vidljiva. To se može postići tako da se ormarići pričvrste malo iznad poda na zid, te tako da se umivaonik postavi na postolje ili se također pričvrsti na zid.

Svakako osigurajte dovoljno skladišnog prostora u kupaonici jer će gomilanje stvari po kupaonici učiniti da ona djeluje manja. Dobro rješenje su izložene police, kao i otvoreni ormarići. Ako želite kadu u kupaonici, izaberite model koji je manji, ali dublji..

Klizna vrata bolje su rješenje od klasičnih jer zauzimaju manje mjesta. Ako imate obična vrata, tada ih iskoristite kako biste na njih postavili vješalice za ogrtače, ručnike i sl.