Štednja vode u domaćinstvu

Ukoliko planirate renovaciju dijelova kuće gdje se nalaze vodovodne i odvodne instalacije, poput kupaonice, kuhinje, praonice i sl., mogli biste razmisliti o tome da uvedete određene promjene koje će pridonijeti smanjenju potrošnje vode u kućanstvu.

stednja vode1
U prosjeku gotovo 65% vode u kućanstvu potroši se u kupaonici, a 10% u kuhinji. Bez obzira odlučujete li se na štednju iz financijskih ili ekoloških razloga ili oboje, dugoročno gledano, ulaganje u preinake i elemente s kojima ćete uštedjeti na potrošnji, svakako je isplativo.
Postoji veliki broj tehnika i proizvoda za smanjenje potrošnje vode koji se lako instaliraju i provode, a kako rastu ekološka svijest i troškovi života, takvih proizvoda je i sve više.

stednja vode2

Ugradnja štedljivih vodokotlića. Klasični vodokotlići ispuštaju 6 litara vode po ispiranju. Prosječna obitelj od četiri člana može uštedjeti između 7,5 i 22,3 kubika vode ako koristi vodokotliće s dvokoličinskim ispiranjem koji osim klasične, imaju i tipku za ispiranje s manje vode. Također je pametno koristiti i vodokotliće sa start i stop tipkom gdje korisnik sam regulira količinu vode ovisno o potrebi.


Perilica za rublje visoke učinkovitosti. Nove perilice za rublje koriste puno manje vode i neke mogu smanjiti potrošnju vode pri pranju rublja za čak 40%, što znači da godišnje možete uštedjeti između 19 i 26 kubika vode. Ako si ne možete priuštiti modernu visoko učinkovitu perilicu, s običnom perilicom možete uštedjeti tako da perete samo kada je perilica puna.

stednja vode3


„Štedljive“ slavine. Nove slavine na tržištu sve češće se proizvode s ugrađenim uređajem koji smanjuje jačinu mlaza koji protječe kroz slavinu na taj način štedeći vodu. Neke takve slavine mogu smanjiti potrošnju vode do 40%. Dakle, kada budete u kupovini slavina sljedeći put, potražite one koje troše manje vode i zamijenite stare novim štedljivim slavinama i tuš glavama.


„Štedljive“ perilice za suđe.  Ako kupujete novu perilicu za suđe, razmotrite mogućnost da kupite model perilice koja troši manje vode i s kojom možete uštedjeti do 25% vode u odnosu na potrošnju starijih modela. Neke od tih novijih perilica mogu oprati suđe sa samo 15 litara vode. Kao i kod perilica za rublje, vrijedi pravilo da za uštedu treba prati samo kad je perilica puna.